Pretražite portal:Qualcomm predstavio novu generaciju Snapdragon 7 i 8+ procesora

 


Qualcomm je u petak odrzala dogadjaj na kojem su predstavili Snapdragon 8+ Gen 1 i Snapdragon 7 Gen 1 cipove za mobilnu platformu. Dok je Snapdragon 8+ Gen 1 u sustini samo nadogradjeni  Snapdragon 8 Gen 1 model, Snapdragon 7 Gen 1 je naslednik Snapdragon 778G cipa. Qualcomm  tvrdi da je Snapdragon 8+ Gen 1 sposoban isporučiti do 10 posto brže CPU performanse i 30 posto poboljšanu energetsku efikasnost u odnosu na Snapdragon 8 Gen 1. 

Sa druge strane, Snapdragon 7 Gen 1 nudi 20 posto brži grafički prikaz u odnosu na svog prethodnika. Pored novih mobilnih platformi, proizvođač čipova je predstavio svoj referentni dizajn bežičnog AR Smart Viewer baziran na Snapdragon XR2 platformi.


Mobilnu platformu Snapdragon 8+ Gen 1 će koristiti brendovi pametnih telefona uključujući Asus ROG, Black Shark, Honor, iQoo, Lenovo, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, Realme, Redmi, Vivo, Xiaomi i ZTE. Telefoni bazirani na novoj Snapdragon platformi će debitovati počevši od trećeg kvartala ove godine, saopštio je Qualcomm.


Snapdragon 7 Gen 1 će biti dostupan na telefonima kompanija uključujući Honor, Oppo i Xiaomi, koji ce se pojaviti vec u drugom kvartalu.


Snapdragon 8+ Gen 1 može da dostigne radni takt do 3,2 GHz što pomaže u isporuci čak 10 posto brže CPU performanse u odnosu na Snapdragon 8 Gen 1 koji se pojavio u decembru. Novi čip nosi istu arhitekturu postojećeg vodećeg Snapdragon modela, sa istim Kryo CPU-om i Adreno GPU-om. Međutim, ima veću brzinu takta kako bi ponudio bolje performanse. Iz kompanije su takodje istakli da je Snapdragon 8+ Gen 1 sposoban dati do 60 dodatnih minuta igre sa jednim punjenjem.


 

Što se tiče fotografije, Snapdragon 8+ Gen 1 ima najnovije Snapdragon Sight tehnologije koje omogućavaju 8K HDR video snimanje, kao i podršku za HDR+. U samoj arhitekturi cipa nalazi se 18-bitni trostruki ISP, za koji se tvrdi da nudi fotografije od 64 megapiksela.


Snapdragon 8+ Gen 1 takođe ima četvrtu generaciju Snapdragon X65 5G Modem-RF System koji donosi 5G brzine do 10 Gbps. Tu je i Qualcomm FastConnect 6900 sistem koji omogućava podršku za Wi-Fi 6E i Wi-Fi 6. Tu je i Bluetooth v5.3 konekcija.Baziran na 4nm procesnoj tehnologiji, Snapdragon 8+ Gen 1 donosi podršku za LPDD5 RAM sa frekvencijom do 3200MHz i kapaciteta do 16GB. Takođe podržava USB 3.1 Type-C povezivanje, kao i do 4K ekran sa brzinom osvežavanja od 60Hz ili QHD+ ekran sa brzinom osvežavanja do 144Hz.


Snapdragon 7 Gen 1 dizajniran je pre svega za mobilno igranje. Čip uključuje neke od vrhunskih Snapdragon Elite Gaming karakteristika, uključujući Adreno Frame Motion Engine za koji se tvrdi da je sposoban udvostručiti broj sličica u sekundi kako bi se poboljšao sadržaj. Tu je i podrška za Quad HD+ ekran.


Snapdragon 7 Gen 1 baziran na 4nm procesu je takođe prvi model u Snapdragon 7 seriji koji nosi Dedicated Trust Management Engine i Android Ready SE za pružanje poboljšane sigurnosti korisnika. Nadalje, tu je četvrta generacija Snapdragon X62 5G modem-RF sistema za bržu 5G podršku. Platforma takođe dolazi sa FastConnect 6900 za Wi-Fi 6E, Wi-Fi 6 i Bluetooth v5.3 povezivanje. Tu je i Snapdragon Sound integracija za audio iskustvo bez podrhtavanja, kažu iz Qualcomm-a.

Objavi komentar

Noviji Stariji