Pretražite portal:Google otkriva jednu zanimljivu informaciju o Androidu 14 (2023)

 


U poslednjih par meseci pisali smo o glasinama vezanim za nadolazeći Android 13 operativni sistem, a 11. maja bi smo na Google I/O 2022 konferenciji trebali videti prezentaciju o sledećoj verziji Androida koja je interno poznata kao "Tiramisu". Google je svakoj verziji Androida dodelio naziv deserta počevši od Androida 1.5 koji je u aprilu 2009. godine dobio naziv deserta Cupcake.


Ova praksa se nastavila jer je sledeća verzija Androida, objavljena 15. septembra 2009., dobila naziv deserta Donut. Svake godine do Androida 10, Google je najnovijoj verziji Androida dodelio naziv deserta po abecednom redu i to je postalo službeni naziv te godine. Samo izgovaranje i čitanje ovih imena trebalo bi nam vratiti određenu dozu nostalgije. 


Svake je godine napravljena velika proizvodnja jer bi kip koji predstavlja najnoviju službenu verziju Androida bio postavljen u Googleplex u Mountain Viewu u Kaliforniji gde se i nalazi sedište ove kompanije. Nedavno su ovi kipovi uklonjeni iz vrta gde su bili postavljeni. Mnogi se nadaju da ih je Google samo želeo skloniti kako bi ih stavio na Google I/O.Google nastavlja koristiti brojeve za službene nazive Android verzija s nazivima deserta koje koriste samo zaposlenici Googlea unutar kompanije. Na primer, Android 11 i Android 12 među njima su poznati kao Red Velvet Cake i Snow Cone. Spominjanje kodnog imena Tiramisu za Android 13 primećeno je na web stranici Android Open Source Project (AOSP).


Po nekom pravilu, Android 14 izlazi tek 2023. godine, a nedavno je dobio interni naziv Upside Down Cake (Obrnuti kolač). S' obzirom da su slova U,V, W, X,Y, Z preostala za Android 15-Android 20, Google će morati dobro da razmisli kakve dezerte će pronaći sa takvim nazivom.


Objavi komentar

Noviji Stariji