Pretražite portal:Android 13 Beta 1 sada je dostupan za podržane Pixele

 


Nakon dve preview verzije za razvojne programere, objavljene u februaru i martu, juče je Google objavu prvu Android 13 beta verziju dostupnu za javno testiranje. Kao i uvek sa beta verzijama Androida, mnogo je lakše instalirati i igrati s njima nego što su bile verzije Developer Preview.


To je zamišljeno, jer se do sada nadamo da ne bi trebalo biti velikih, užasnih bugova koji zaustavljaju korišćenje. Ipak, verojatno ćete još uvek imati mnogo problema, jer je ovo prva od četiri planirane beta verzije pre nego što konačno izdanje stigne kasnije ove godine.


Ako ste zainteresirani za isprobavanje Androida 13 Beta 1 i imate podržani pametni telefon Google Pixel, možete jednostavno preći na web stranicu Android Beta programa ovde i prijaviti svoj uređaj.


Tada biste trebali primiti Android 13 Beta 1 kao bežično ažuriranje softvera u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati. Sledeće beta verzije takođe će vam stići bežično, kao i uobičajena ažuriranja softvera, a isto važi i za konačnu verziju Androida 13 nakon što je potpuno pečena i spremna za vađenje iz rerne. Ako već koristite Developer Preview verziju Androida 13, tada ćete dobiti i prvu beta verziju.


Android 13 Beta 1 dolazi s novim dopuštenjima za precizniji pristup medijskim datotekama i poboljšanim API-jima za usmeravanje zvuka. Aplikacije koje žele pristupiti medijima na vašem telefonu sada imaju tri različita dopuštenja specifična za vrstu datoteke kojoj žele pristupiti - jedno za slike i fotografije, jedno za videozapise i jedno za audio datoteke. Pre su sve one bile spojene u jedno dopuštenje za "pristup medijima", koje je, ako je bilo odobreno, aplikaciji omogućilo pristup svim vrstama medija. Ipak ne više.


Kada date jedno od novih dopuštenja, predmetna aplikacija će imati pristup samo za čitanje odgovarajućih vrsta medijskih datoteka i ništa drugo. Kada aplikacije programera ciljaju Android 13, moraće preći na ovaj novi model dopuštenja.


Tu su i neka sitna poboljšanja usmeravanja zvuka, kao i bolje izveštavanje o greškama za aplikacije koje generišu ključeve - ali to će verojatno biti od interesa prvenstveno za programere aplikacija.


Sledećeg meseca na konferenciji za razvojne programere Google I/O, kompanija će podeliti više detalja o Androidu 13 zajedno s još novim funkcijama, a vrlo je verojatno da će druga beta verzija izaći upravo u to vreme, kako bi predstavila nove funkcije.

Objavi komentar

Noviji Stariji