Pretražite portal:Serija Snapdragon 8 Gen 2 čipova konačno dobija glavnu opciju koja mu nedostaje

 


Qualcommovi Snapdragon vodeći procesori važe za možda i najbolje čipove u svetu mobilne industrije, koji nude dobre performanse CPU-a, GPU-ove vodeće u klasi i fantastičnu povezanost. Ali jedna karakteristika koja joj nedostaje već nekoliko godina je podrška za AV1 video kodek.


Protocol je objavio da će vodeći Snapdragon SoC sledeće generacije, kodnog naziva SM8550 (verovatno Snapdragon 8 Gen 2), podržavati AV1 dekodiranje.


Zašto je AV1 bitan?

AV1 kodek nudi bolji video kvalitet za istu veličinu datoteke i isti kvalitet pri manjoj veličini datoteke. U stvari, ~30% je efikasniji od H.265 kodeka. Ovo je posebno zgodno za striming, jer Netflix i YouTube već podržavaju AV1.


Qualcomm ipak ne bi bio prvi SoC proizvođač koji podržava AV1 dekodiranje. Mediatek podržava standard od serije Dimensity 1000 iz 2020. godine, dok ga Samsung podržava od Exynos 2100 serije. Dakle, Qualcomm bi ovim potezom krenuo da sustiže svoje rivale i u ovom pogledu.


Vest dolazi i nekoliko meseci nakon što je Protocol objavio da Google priprema Chromecast sa Google TV-om koji će nuditi podršku za AV1. Nadamo se da je ovo samo početak da AV1 postaje mainstream na svim pametnim telefonima.


Objavi komentar

Noviji Stariji