Pretražite portal:Meta potvrdila da nema nameru da napusti Evropu

 


Nedavno je objavljeno da je Meta prije nekoliko dana želela  napustiti evropsko tržište zbog nekakvih zakonskih sporazuma o privatnosti između SAD i Evropske Unije. Ali danas su iz kompanije izjavili da nemaju takav plan i da će nastaviti da posluju u Evropi.


Kompanija je podelila objavu na  svom blogu u kojoj kaže da "apsolutno nema želju da se povuče iz Evrope". Neizvesnost oko zamene starog transatlantskog sporazuma o privatnosti između Sjedinjenih Država i Evropske unije navedena je kao razlog mogućeg povlačenja Facebooka i Instagrama iz Evrope. Meta je objavila kako ne mogu da se oslone na druge mehanizme.

„Meta ne želi niti „preti“ da napusti Evropu, a svako izveštavanje koje implicira da to činimo jednostavno nije tačno. Poput 70 drugih kompanija iz EU i SAD-a, razmatramo poslovni rizik koji je rezultat neizvesnosti oko međunarodnog prenosa podataka.” Meta je navela u svom saopštenju.


Naravno, koreni ovih glasina tiču se svakako i Metinog izveštaja o zaradi. Meta kaže da ako SAD i Evropska unija ne postignu novi sporazum o prenosu podataka, kompanija

 “verovatno neće moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Evropi”.


Ovo nije prvi put da Meta ''preti'' napuštanjem evropskog tržišta. Međutim, ovog puta kompanija je direktno imenovala Facebook i Instagram.


Odlazak Facebooka i Instagrama iz Evrope može zabrinuti korisnike, ali evropski zakonodavci izgleda pozdravljaju taj potez. „Mogu da potvrdim da je život veoma dobar bez Fejsbuka i da bismo živeli veoma dobro bez Fejsbuka“, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer. “Digitalni divovi moraju shvatiti da će se evropski kontinent odupreti i potvrditi svoj suverenitet.” On je  dodao.

Objavi komentar

Noviji Stariji