Pretražite portal:Industrija mobilnih igara zarađuje više nego gaming industrije za računare i konzole zajedno?

 


Svi znamo da je tržište mobilnih telefona ''rudnik zlata'' zlata kada je u pitanju godišnji prihod. Međutim, uvek  budemo iznenaženi kada vidimo koliko zaista novca donosi. Prema izveštaju iz prethodne godine, tržište mobilnih igara donosilo je više novca nego PC i konzolne igre zajedno.


Verovali ili ne, tržište mobilnih igara činilo je više od polovine prihoda od igara. Kupovina 100 super kristala u vašoj omiljenoj igrici za mobilne uređaje košta samo 0,99 dolara (100 dinara), ali te mikro transakcije se takođe računaju. Mobilne igre velikih naslova poput Candy Crush, Genshin Impact, Fortnite prikupljaju milijarde dolara svake godine, a čini se da to ne usporava. To je razlog zašto postoji toliko mnogo kompanija koje prave igre za male ekrane skoro kao konzole umesto konzola ili računara.


Došlo je do tačke kada su mobilne igre počele da ratuju sa konzolnim i PC igrama u smislu prihoda. Pa, prema novom izveštaju iz New Zoo-a, izgleda da je mobilno igranje ubedljivo pobedilo u ovom ratu. Informacije dolaze iz PDF slajda koji prikazuje grafikon prihoda od mobilnih, konzolnih i PC igara. Vidimo da, ukupno, mobilne igre čine otprilike 52% tržišta igara u smislu prihoda. Prošle godine je iznosio oko 93,2 milijarde dolara, čime su ostala tržišta zaostala. Tržište konzola je na drugom mestu sa oko 28% tržišta (50,4 milijarde dolara), dok tržište PC-a igara zauzima zadnje mesto sa oko 20% (36,7 milijardi dolara). Kombinovanjem prihoda od konzole i računara dolazimo do cifre nešto više od 87 milijardi dolara.


Na tržištu igara, APAC (azijsko-pacifička) region je prošle godine zaradio najviše novca. Od 93,2 milijarde dolara prihoda prošle godine, APAC je činio oko 64% tog prihoda. Konkretno, kinesko tržište prednjači. Kinesko tržište je prošle godine ostvarilo prihod od oko 18 milijardi dolara.


Svake godine tržište mobilnih igara stalno raste. Još 2019. godine tržište mobilnih igara donosilo je 68,3 milijarde dolara, a 2020. godine 86,9 milijardi dolara. Prihod od mobilnih igara porastao je za oko 36,5% od 2019. godine, a predviđa se da će rasti tokom godina. Prema izvoru, predviđa se da će porasti na oko 116,1 milijardu dolara do 2024. To je očekivano povećanje od oko 24,5% u naredne tri godine.


Sa stvarima kao što su mikrotransakcije, oglasi, usluge pretplate i plaćanja unapred, tržište mobilnih igara je ubedljivo najbrže rastuće tržište igara. Očekuje se da će se rast samo povećati u narednim godinama.

Objavi komentar

Noviji Stariji